Стартира изграждането на "Детелината" в Бургас 14.01 | 11:18

Да се работи денонощно, дори в събота и неделя, настоя кметът

От Ивета Бебова

До няколко дни започва изграждането на пътния възел Бургас – Меден рудник – Созопол, известен като "Детелината", съобщи председателят на Управителния съвет на агенция "Пътна инфраструктура" Божидар Йотов след среща в четвъртък с кмета на Бургас Димитър Николов. Това става ясно от сайта на общината.

В началото на декември миналата година, когато беше на посещение в Бургас, премиерът Бойко Борисов обеща, че строежът ще започне до десет дни. Но подготовката на строителната площадка и разполагането на техниката започна едва вчера.

Община Бургас е сключила договор с фирмата "Хидроремонстрой". Той влиза в сила на 13 януари и има срок на изпълнение 18 месеца, стойността му е 4,2 млн. евро.

Първоначалният проект за "Детелината" ще бъде частично актуализиран, за да бъде изцяло съобразен със спечеления от община Бургас проект за интегриран градски транспорт, който включва изграждането и свързването към пътния възел на трета лента за новите еко – автобуси и велоалея.

Изграждането на пътя ще бъде съобразено с туристическия сезон и многохилядния трафик на комплекс "Меден рудник", съобщи на срещата кметът на Бургас. Строителството ще бъде разделено на два етапа. Първият ще е със срок на изпълнение до 30 юни 2011 и включва изграждането на ново кръгово кръстовище с три ленти. Това ще облекчи натоварения трафик към Южното Черноморие още тази година. Вторият етап, който ще финализира проекта, е изграждането на новия път към Созопол. Той трябва да бъде изпълнен до 30 юни 2012.

По думите на Димитър Николов новият пътен възел не само ще облекчи трафика, но и ще намали и броя на жертвите в този участък, който за момента е един от най-опасните в страната. Беше взето решение също така в ежемесечните работни срещи на фирмата изпълнител да бъде включен и представител на община Бургас, за да се контролира качественото изпълнение на проекта.

За да се създадат възможно най-малко неудобства на жителите на комплекс "Меден Рудник", кметът предложи да се работи денонощно, както и в почивните дни, да се създаде нова организация на движението и при необходимост да се монтират нови светофари.

Най-четени