Стартира реконструкцията на пътя Асеновград – Смолян 02.06 | 07:22

Тя е за близо 20 млн. лв. и е финансиран чрез заем от ЕИБ

От Кремена Бедерева

Днес стартира реконструкцията на пътя Асеновград – Смолян. Реконструкцията на пътния участък ще се извърши по проект "България - Транзитни пътища V”, Лот 14 - Рехабилитация на път ΙΙ - 86 Асеновград – Смолян 27+700 до км 76+306,70, с обща дължина 48,606 км”.

Стойността на обекта е 19 197 179 лв. Финансирането е осигурено чрез заем от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и държавния бюджет, съобщават от МРРБ.

Реконструкцията на пътя предвижда усилване на съществуващата настилка, осигуряване на ново и подобряване на съществуващо пътно отводняване, реконструкция на подпорни и декоративни стени, ремонтни работи и подмяна на хидроизолацията на 12 моста и водостоци, възстановяване на осветлението на тунелите, полагане на вертикална сигнализация и хоризонтална маркировка и др.

Изпълнението на проекта е насочено към подобряване на транспортно-екслоатационните качества и носимоспособност на настилката и пътното тяло, с оглед повишаване безопасността на движението и комфорта на пътуването по пътя между Асеновград и Смолян.

Той е единствената транспортна артерия от републиканската пътна инфраструктура, свързваща област Смолян с централната част на страната и част от транспортния коридор между България и Гърция.

За изпълнител на строителните работи е избрано сдружение "Родопи ΙΙ - 86” с водещ партньор "Виастройинженеринг” ООД и "Трейс Груп Холд” АД. Строителният надзор ще бъде изпълнен от "Пътинвест инженеринг” АД.

Водещи

Най-четени