Стартират масирани проверки за шофьори без книжка и пияни зад волана 13.10 | 12:22

Служителите на реда ще дебнат и за нелегални имигранти

От iNews.bg

От днес Пътна полиция започна специализирана операция, при която ще дебне за пияни шофьори и такива без книжка.

Специализираната акция ще бъде съсредоточена в Бургаски регион, защото, според данните, това е регионът на едно от челните места в страната в две направления по брой на водачи, които  колите си без шофьорска книжка, както и управляват моторните превозни средства след употреба на алкохол.

"Бургаската дирекция е на едно от челните места по установени водачи, управляващи без свидетелство за управление на моторно превозно средство", уточнява инспектор Байчо Желязов от Пътна полиция-Бургас пред Нова тв.

Докато през първите 9 месеца на миналата година установените неправоспособни водачи са 1321, то през тази година цифрата скача на 1725. От тях с алкохол над 1,2 промила за 2014 г. са били 372 души, а за 2015 г. - 430 души.

В акцията ще се включат и служители на на Охранителна полиция в Районните полицейски управления в областта, които до неделя ще следят и за  издирвани лица, както и за такива, преминали нелегално границата на страната ни.

Късно снощи полицията в Бургас в открила 12 нелегално преминали границата.

Патрулите ще дежурят денонощно в цялата област. Специализираната акция на Пътна полиция ще продължи  до неделя включително, а резултатите от акцията ще станат известни следващата седмица.

Очаква се скоро Реформаторският блок да предложи промени в Наказателния кодекс, които предвиждат по-тежки санкции и глоби за нарушения по пътищата.

Предложението ще е автоматично отнемане на книжката при причинена от водача тежка катастрофа, при шофиране в нетрезво състояние и хулигански прояви на пътя.

 

Водещи

Най-четени