Стартираха консултациите за назначаване на състав на ЦИК при Радев 05.05 | 14:25

Президентът Румен Радев покани представители на всички партии, за да предложат членове на комисията

От iNews.bg

Започнаха публичните консултации за назначаване на състав на Централната избирателна комисия при президента Румен Радев.

"Благодаря, че се отзовахте на нашата покана, съгласно вече определените правила и вашето решение в парламента, разбира се, за консултациите с парламентарно представените групи и коалиции за съставяне на Централна избирателна комисия. Действаме по реда и по начин, който сте определили вие с промените в Изборния кодекс", каза президентът Радев.

Дейността на ЦИК се измерва в дни и тя трябва да има 60 дни да работи, обясни Радев. Според него трябва да се намери консенсус за състава и ръководството на ЦИК. Днес се подават документите за членовете на ЦИК. Най-рано указът за ЦИК ще бъде подписан на 11 май.
 
"Изисква се диалог, който да бъде спокоен, изисква се констуктивност. Знам, че трудно се постига, но понякога наистина се постига и очаквам вие да я проявите. Очаквам днес да се подадат всички необходими документи, имена и кандидати, за да може моята комисия да провери съответността на документите. На 9-и каня кандидатите за изслушване, за да може през съответните действия да обнародваме указ на 11-и май", коментира Радев.
 

Водещи

Най-четени