Стачката в „Мини Марица-изток“ се прекратява 22.01 | 10:29

На всички работници ще бъде разпределена парична сума в общ размер от 2 130 000 лв.

От Филипа Тодева

Синдикатите и ръководството в "Мини Марица-изток" постигнаха споразумение. Ефективната стачка се прекратява от дневната смяна днес, 22 януари. Това съобщиха от пресцентъра на предприятието, цитирани от Агенция "Фокус". Последните преговори са започнали вчера, 21 януари и са продължили повече от 13 часа. Тази сутрин в 6 часа е постигнат консенсус. 

С подписването на настоящото споразумение Стачният комитет и Синдикатите – страна по КТД, се задължиха да предприемат действия за незабавно прекратяване на стачните действия с оглед възобновяване на нормалната производствена дейност на предприятието.

Двете страни признават, че са направили взаимни компромиси по отстояваните позиции.

Ангажиментите, които са поети от страните, са свързани с предприемането на необходими действия за подобряване условията на труд и битовите условия за работниците и служителите. С наваксване на изоставането в производствената програма на "Мини Марица-изток" ЕАД, на всички работници и служители в предприятието през януари 2012 г. ще бъде разпределена парична сума в общ размер от 2 130 000 лв.

Най-спешната необходимост от нови назначения на свободните работни места ще се уточнят от Управителите на клонове.

Двете страни ще работят за модернизация, по-висока ефективност и добри производствени резултати на най-голямото въгледобивно дружество в страната.

С подписването на настоящото споразумение, всички спорни въпроси по Споразумението по Протокол от 12.07.2011 г. и изпълнението му бяха окончателно уредени.

iNews припомня, че ефективната стачка в "Мини Марица-изток" започна на 15 януари в 20 часа, след като поредните преговори с ръководството не бяха довели до очакваните резултати. Стачката обхвана и трите рудника на предприятието.

Синдикатите настояваха служителите да получат допълнително възнаграждение заради преизпълнения план през миналата година. Сред другите искания са подобряване на условията на труд и обновяване на минното оборудване.

Ръководството на мините оспори в съда законността на стачката, но в крайна сметка искът беше оттеглен. Загубите от стачката се оценяват от ръководството на около 8 млн.лв. Стигна се дотам, че България спря износа на електроенергия. 

Водещи

Най-четени