Стачката на Lufthansa анулира полети до София 09.09 | 12:06

Протестът на германската компания отмени рейсове и на други 7 компании до нашата столица

От Кристиан Костурков

Масовата стачка на германската авиокомпания Lufthansa засегна и София. Заради протеста на пилотите на къси и средни разстояния, които от днес се присъединиха към колегите си, които обслужват дългите рейсове, бяха анулирани редица полети на Lufthansa до и от Летище "София".

Не само полетите на германския авиопревозвач обаче са засегнати от стачката. Проверка на сайта на столичната аерогара показва, че са отменени и рейсове на други компании, най-вече свързани с Германия. Става въпрос за съвместни полети, които се изпълняват със самолети на Lufthansa. Така днес до и от София няма да летят клиенти на Luxair, Swiss, United Airlines, Air Canada, Ethiopean Airlines, Scandinavian Airlines и TAP Portugal, става ясно от полетната информация на сайта на Летище "София".

Все още не е ясно дали това положение ще се запази и през следващите дни. Късно снощи преговорите между синдикатите и ръководството на Lufthansa се провалиха. Пилотите вече над 10 пъти стачкуваха през последната година и половина, като настояват да не бъде увеличавана пенсионната възраст за тях, а също и за орязване на някои от привилегиите им. От другата страна обаче ръководството не отстъпва, а освен това вчера заплаши пилотите, че може да заведе срещу тях съдебни искове за причинени материални щети на компанията.

Водещи

Най-четени