Стефан Данаилов удари звънеца на 42-рото народно събрание 21.05 | 10:05

Депутатите се заклеха

От Кремена Бедерева

Стефан Данаилов удари звънеца на 42-рото народно събрание.

"Имаме кворум, откривам днескашното заседание", каза червеният депутат. В залата има 217 депутати.

"Надявам се да съм добър орисник на нашата съвместна работа. Трудното раждане на този парламент доказва, че сме занемарили много от принципите на демокрацията. Длъжни сме честно да погледнем истината в очите и спешно да предложим мерки за националното спасение, каза още Данаилов.

Нямаме време за разтакаване и спорове, грешките вече са направени. Така се обърна Данаилов към своите колеги, преди да положат клетва като народни представители. 

Социалистът подчерта, че пред депутатите стои отговорността за възстановяването доверието не толкова на хората, които са ги избрали, а на тези, които излязоха на площадите да извикат, че са загубили доверието. 

Данаилов добави, че протестиращите са се оказали повече от гласувалите.

Това била и тежката оценка за смисъла на работата на депутатите. 

Бившият министър на културата каза, че животът го е научил, че ако се пренебрегват исканията за нещата на хората, се плаща висока цена.

Данаилов призова народните представители да пренебрегнат политическите и личностните противопоставяния. 

Депутатът подчерта, че българските народни представители са показали в годините способността си да изведат държавата към възраждане.

Той каза, че младите хората търсят причина да останат в България, възрастните да намерят оправдание за жертвата, направена, за да премине през прехода. Хората на науката и културата чакали място за креативност и свобода.

Водещи

Най-четени