Стига толкова, казаха социалните работници 18.05 | 15:06

Не може да се живее с 400 лева на месец, изригнаха социалните служители

От Ивайло Ачев

30 дирекции за социално подпомагане излязоха на едночасов протест с искане за увеличаване на заплатите им с 35% и за подобряване на условията на труд, предаде БНР.

Едночасовият протест е само предупреждение и ако не се решат проблемите в сектора, ще има ефективна стачка, казват работниците.

Според Емил Буюклиев, председател на Синдиката на административните служители към КТ "Подкрепа", средната заплата за социалните работници в страната е 400 лева. Шест години вече не се решават проблемите ни, но този път ще стигнем докрай, каза още той.

От КТ "Подкрепа" поискаха да не се премахва допълнителното възнаграждение на служителите за прослужено време.

Директорът на Агенцията за социално подпомагане Ивайло Иванов обясни, че искането за увеличението на заплатите трудно ще бъде изпълнено – за целта трябват 15 млн. лева, а няма допълнителен бюджет.

Протестиращите подробно описаха проблемите, с които се сблъскват всеки ден – много лоши условия на работа, както и липса на преференции. Всеки ден посещаваме домове на хора със специфични потребности, а нямаме карти за градския транспорт, каза един от тях. Друг добави, че в сградата, в която работи, има мишки, а гишетата за обслужване не са обезопасени. Голяма част от хората, които обслужваме, са болни – имаме колега, който се разболя от хепатит, защото гишетата ни не са пригодени за условията, в които работим.

В отговор Ивайло Иванов каза, че са договорени ремонти в 89 дирекции, две от тях вече завършиха – във Видин и Шумен. Въпроси се решават поетапно, добави той.  

Водещи

Най-четени