Стипендия от 8 лв. на ден за безработните, които ходят на курс 28.10 | 18:44

Това предвиждат новите програми за заетост

От Цанка Донкова

Трайно безработните ще получат по 8 лева стипендия на ден, ако ходят на курсове за квалификация. Това заяви зам. социалният министър Росица Янкова по време на представянето на новите програми за заетост на семинар в Разград.

От незаетите ще се изисква не само да извършват общественополезен труд, каквито са правилата сега, но и да учат, за да повишат квалификацията си, за да получат стипендията. Идеята е, че именно като развият знанията и уменията си ще успеят да си намерят постоянна работа, информира в. "Монитор".

Очаква се новите правила да влязат от догодина.

Според тях се предвижда стипендия от 8 лв. на ден и за безработните, които се включат в новата схема на социалното министерство за запазването на недвижимото културно-историческо наследство. След преминаването на курс незаетите ще започнат работа, свързана с реставрация и поддръжка на музеи и културни обекти.

73 млн. лв. е бюджетът на националния план за заетостта за следващата година е 73 млн. лв. Но по-малко ще са обхванатите безработни. Техният брой ще намалее с около 4 - 5 000 спрямо тазгодишните.

"Очакваната намалена бройка е в резултат на ръста на минималната работна заплата до 340 лв. месечно", обясни Росица Янкова.

В същото време повече от половината от работодателите у нас не могат да намерят подходящи хора за обявените от тях свободни позиции. Това показват резултати от изследване, проведено сред 850 работодатели у нас.

България е на шесто място в света сред страните, в които най-трудно се намират висококвалифицирани служители със специфични умения.

Проблем остава и безработицата сред младежите.

Най-четени