Стоилов: 12-те червени линии не са за разделение на партиите 13.10 | 14:56

На държавата ѝ трябва стабилност, посочи социалистът

От Цанка Донкова

12-те червени линии не са за разделение на партиите. Те не са разделителни линии, убедени сме, че в голямата си част те отразяват реалните потребности на страната. Това заяви Янаки Стоилов след 4-часовите консултации с ГЕРБ.

Според него разговорите са били "конструктивни" с висока степен на откровеност за вижданията.

"На страната ѝ е необходима стабилност – политическа, финансова, но и социална. Всеки, който пренебрегне това, има опасност да не реши нито един от трите проблема", посочи още Стоилов. Той заяви още, че нови избори не са добро решение на политическата криза.

По думите му БСП предлага решение на най-належащите проблеми, които са балансиране на енергийния сектор, но не с увеличаване на електроенергията (становището на ГЕРБ е било, че това не е решение на политиците).

"Нашето становище е, че никой не трябва да прибягва към увеличение на цените на електроенергията. Това е в компетентността на регулатора, той да вземе решение", заяви Стоилов. Според него се налага ревизия на досегашните договори, който страната ни е сключила. "Без преразглеждане на досегашните условия е невъзможно стабилизирането на компанията", уточни социалистът.

Стоилов заяви още, че БСП не приемат проекта на служебното правителство, което "твърде свободно използва сегашния проект, за да трупа задължения за милиарди", посочи Стоилов.

По думите му кабинетът Близнашки трябва да направи преглед на действията в управленски и специално кадрови план. "Много наложително действия за укрепване на държавата – силно, но не много МВР, агенция за държавна сигурност, за да се противодейства на корупцията", заяви Стоилов.

Янаки Стоилов подчерта, че от БСП оспорват решенията на служебното правителство, които според тях са насочени срещу Българската социалистическа партия.

"В ситуация на краен ислямизъм ни е необходима мирна и балансирана политика, а не такава каквато водят президента и служебното правителство", подчерта той. По думите му са крайно небходими действия срещу нова бежанска вълна, срещу нови водни стихии и срещу разпространението на ебола в страната ни.

"ГЕРБ трябва да поеме отговорност за създаване на правителство. Точките на съвпадение и различие бяха представени абсолютно коректно", отбеляза Стоилов.

Според него, когато се говори за инструлизация и реинструализация, БСП има предвид всичките й форми. "Държавата трябва да изпълнява ролята и на собственик, и инвеститор", категоричен бе той.

Стоилов определи различията между двете партии като "непреодолими" и обясни, че те ще бъдат представени пред органите на социалистическата партия, за да може да не стане ясно дали могат да бъдат премахнати.

"Най-важното е да бъде възстановено довертието в политиката. Ние признаваме, че ГЕРБ имат правото, защото носят най-голямата отговорност като първа политическа сила. Бъдещото правителство трябва да бъде правителство на отговорността с ясна политическа подкрепа", допълни социалистът.

Относно това колко време ще издържи бъдещото правителство той бе лаконичен. "Времетраенето на следващото правителство не трябва да е лимитирано". По отношение на кабинета "Орешарски" Стоилов заяви, че при него управленски фактори са влияели върху определени решения.

"По отношение на оценката за предишното правителство – намираме проблеми във функционирането му. Длъжен съм обаче да кажа, че такива процеси имаше далеч преди формирането на правителството на Пламен Орешарски. Сега не е въпроса да се връщаме към тези проблеми, а да ги изкореним", каза още Янаки Стоилов.

Той отсече, че би следвало да не се допуска повторение на тези процеси. "Когато се говори за споразумение имаме предвид партиите, които ще участват в правителството. Ако ние не участваме, не означава, че ще изразим своята подкрепа, това обаче не ни пречи да разговаряме", отбеляза Стоилов.  

Водещи

Най-четени