Стоилов: Нито съм очарован, нито разочарован от новия кабинет 27.05 | 19:18

Не се е налагало да отклонявам предложения

От Ивелина Георгиева

Аз не съм нито очарован, нито разочарован. Това каза зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов, помолен да коментира състава на евентуалния бъдещ кабинет, след пленум на партията.

На въпрос защо не се е чуло неговото име сред това на вицепремиерите той отговори, че не се отказва от управленски ангажименти.

"Не се е налагало да отклонявам предложения", коментира той.

Социалистът обясни, че в даден момент се е смятало, че партиите, които ще подкрепят правителството, трябва да имат на достатъчно високи позиции хора в кабинета, за да могат да гарантират, че ще се придържат към ангажиментите, поети към избирателите им. Но тази формула през последните дни е била променена, въз основа на което се наблегнало на партийни фигури и външни експерти в състава на програмния кабинет.

Той поясни, че персоналните предложения за състава на кабинета са били преценка и избор на Пламен Орешарски и Сергей Станишев.

Стоилов заяви, че за него има въпроси, които са открити относно състава на кабинета, но не пожела да коментира кои са те. Той само посочи преминаването към подоходно облагане, както и ангажиментите към изоставените региони в страната.

Относно опасенията, че номинираният за министър на инвестиционното проектиране Калин Тихолов е свързан със скандала около "Дюнигейт", Стоилов заяви, че чува информации, които не може да нарече, че са факти и твърдения.

Според него по-скоро трябва да бъдат изнесени всички данни около въпроса. Той постави срок до сряда, когато трябва да се гласува кабинета,като помоли всеки, който има конкретни факти, предизвикващи възражения върху някоя от кандидатурите, да ги предостави.

Водещи

Най-четени