Стойнев: Първо да спасим момчетата, после ще търсим отговорност 17.07 | 08:26

Концесионният договор на мина Ораново ще бъде проверен

От Десислава Маданска

Първо да спасим момчетата, после ще търсим отговорност. Това заяви пред БНТ министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който следи спасителната акция в мина "Ораново" в Симитли.

Той посочи, че спасителният екип се е натъкнал на огромна скала, която се разбива с машини, но калта и глината се изваждат с кофи.

"Тръбата, по която трябва да минава въздух, е вътре, прави се всичко възможно в най-скоро време да се достигне до миньорите, но скалата затруднява действията", добави министърът.

По думите му трябва да се обърне сериозно внимание на условията на труд в мината, тъй като трагедията там не се случва за първи път. Такова внимание трябва да се насочи не само към мините, а към всички сектори.

Министърът призова синдикатите веднага да сигнализират при случаи на лоши условия на труд, за да не може хората да бъдат експлоатирани.

Стойнев заяви още, че заедно със социалния министър Хасан Адемов ще бъдат обсъдени мерки, с които да се подобрят условията на труд във всички сектори.

"С работата тук се изхранват над 200 семейства, но не можем да сме изправени пред избора живот или прехрана. Не трябва хората да се страхуват да говорят какви са условията на труд, за да не загубят работата си", посочи министърът.

Според него не може бизнесът само да се обръща към държавата, а трябва да се погрижи за служителите си.

Стойнев посочи, че по предварителна информация не всичко било наред с концесионния договор на мина "Ораново". Затова ще бъдат предприети и проверки както на този договор, така и на останалите в сектора.

Водещи

Най-четени