Стойнев за инцидента в "Ораново": Този път отговорността ще се понесе 21.07 | 10:59

Енергийният министър обеща, че няма да позволи този случай да бъде забравен

От Кремена Бедерева

По повод спасителната операция в мина "Ораново", министърът на енергетиката Драгомир Стойнев каза по БНР, че продължава интензивно работата по спасяването на двамата миньори. Стойнев съобщи детайли от работата на спасителния екип.

"За едно денонощие е са напреднали със 7,5 метра, което окуражава още повече спасителите. Остават още 18 метра, които трябва да бъдат разчистени. Работи се на три смени от началото и се прави всичко възможно да се стигне колкото се може по – бързо до момчетата", каза министър Стойнев.

Условията на труд в мина "Ораново", където двама миньори загубиха живота си, енергийният министър коментира така: "Когато се срещам с миньорите, без представители на ръководството, хората казват, че има проблем в тази мина. Според синдикатите и ръководството няма проблем в мината относно безопасните условия на труд."

Енергийният министър вярва на хората, които влизат долу и си рискуват живота. "В крайна сметка имаме контролни органи като Инспекцията по труда, които трябва да свършат своята работа. Те са давали предписания, но въпреки това тази мина продължава да дава жертви – за шест години, шест жертви."

По думите му "собственикът има да отговаря на много въпроси, но не през медиите, а пред държавата. В един по–късен етап, когато намерим хората, ще е ясно вече кой какво отговорност ще носи. Твърд съм и съм убеден, че този път отговорност ще се понесе, защото две момчета са загинали, които са имали бъдеще."

Стойнев обеща, че няма да позволи този случай да бъде забравен. Държавата трябва да влезе в ролята си. "Има известни пропуски от страна на администрацията", призна министър Драгомир Стойнев.

Енергийният министър обеща да предостави на медиите абсолютно всички документи от назначените в мината проверки и заяви, че всеки по веригата ще  понесе отговорност.

Случаят няма да бъде потулен. От тук нататък моята основна задача и задача на правителството е, че от тук нататък ще има правила и те ще бъдат спазвани от всички работодатели, каза Стойнев.

Водещи