Столицата посреща 2014 с изцяло нови тролеи 20.12 | 18:04

Те ще бъдат пуснати по най-натоварените линии. Вижте кои са те

От Гергана Златкова

Новите тролеи, доставени по проекта за интегриран столичен  градски транспорт, ще обновят тролейбусния парк на София почти стопроцентово.

Това е съобщила днес кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от пресцентъра на общината, при представянето на първия доставен в града нов тролей. 

По проекта, финансиран по оперативната програма "Регионално  развитие", ще бъдат доставени общо 50 нови тролеи. Всички те се предвижда да пристигнат до средата на 2014 година.

Планира се новите превозни средства да обслужват едни от най-натоварените тролейбусни линии - "1", "2", "5" и "9", е посочила Фандъкова. 

Дължината на новия тролейбус, както и на всички останали, които предстои да бъдат доставени в София, е 18 метра. 

Капацитетът на превозното средство е 160 пътници, допълва БТА.

Тролейбусът има асинхронни двигатели и система за управление, които позволяват намаление на използваната електроенергия до 15 процента.

Освен това разполага и с резервен дизелгенератор за автономно придвижване, в случай на прекъсване на електрозахранването. 

Новите характеристики на тролейбусите качествено подобряват  удобството при пътуване в градския транспорт, посочват от  общината. Те са оборудвани с климатик в салона за пътници и в  кабината на шофьора, което е основно предимство за комфорта на пътуване. 

Тролейбусите са нископодови /без стъпала и с височина на  пода 360 мм от нивото на пътя/, което позволява удобен и лесен  достъп на хора с увреждания и със затруднения в придвижването, както и на майки с детски колички.

Достъпът е допълнително улеснен и от светлинната и звукова сигнализация на първата врата, както и от възможността за накланяне надясно, когато тролейбусът е спрял на спирка. 

Първият доставен нов тролей ще бъде пуснат за движение в  края на януари, след като му бъдат направени задължителните  изпитания и тестове за контрол. 

Водещи