Столичани ще изхвърлят боклука си в нови контейнери 18.03 | 13:01

До края на април подмяната трябва да стане факт

От Цанка Донкова

Софианци ще се радват на нови контейнери за боклук. Първите два контейнера са били подменени в "Люлин", съобщава агенция "Фокус”. Нововъведението е част от въвеждането на нов вид система за разделяне на отпадъците. Срокът за пълна подмяна на контейнерите в "Люлин" е до края на април.

До края на годината пък, във всички 24 района на София, ще бъдат поставени тези контейнери. Новото при тях е, че са тип "иглу”, и са в два цвята – зелен и жълт, като зеленият е за събиране на стъклени опаковки, а жълтият е за събиране на хартия, пластмаса и метал. Предвижда се, един път месечно да бъде изхвърлян зеленият, но колите ще обикалят и ще наблюдават и може и по-често да го правят.

В новата система за контрол, е предвидено и следене чрез GPS. Изпълнителите ще бъдат с GPS и те ще се включват към GPS - системата за контрол на Столична община.

Старата система за разделяне на отпадъците не е научила хората да разделят, защото едновременно са се събирали контейнерите, докато сега ще става на два пъти.

Предвидено е да има сериозни санкции за фирмите изпълнители – в размер от 500 до 5000 лева, в зависимост от нарушението.

Водещи

Най-четени