Столична община заседава извънредно на тема „Сигурност” 27.07 | 10:15

Ще се обсъждат мерките за сигурност в столицата по време на протестите

От Гергана Златкова

Извънредно заседание на тема "Сигурност” провежда днес Столичният общински съвет.

Заседанието е свикано по предложение на съветниците от БСП след сблъсъците между жандармерия и демонстранти в 40-тата нощ на антиправителствени протести на 23 юли. 

Целта е общинските съветници да получат информация за предприетите мерки за опазване на сигурността в столицата по време на протестите.

Председателят на СОС Елен Герджиков се оплака, че Столична община няма информация за действията на полицията за предотвратяване на провокации.

Ескалацията на напрежението около храм-паметника "Александър Невски” около неуспешния опит за извеждане на блокираните в Народното събрание депутати с автобус насред плътното множество от протестиращи даде повод за прехвърчането на междупартийни и междуинституционални искри.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров намекна в ефира на bTV, че протестите са незаконни и кметът Йорданка Фандъкова трябва да предприеме действия.

Вчера общински съветници от БСП призоваха Фандъкова да ограничи провеждането на проявите след 22:00 часа.

По време на днешната извънредна сесия ще бъдат изслушани директорът на СДВР комисар Ивайло Спиридонов , началникът на Столично управление пожарна безопасност и защита на населението комисар Огнян Методиев, директорът на Специализирани полицейски сили комисар Георги Златков, директорът на Спешна медицинска помощ – София д-р Георги Гелев и прокурор Евгени Диков, изпълняващ функциите административен ръководител на СГП.

Според първоначалната информация на заседанието е бил поканен и вътрешният министър Цветлин Йовчев, който обаче не е в списъка с институционалните представители.

След като изнесат своите доклади пред общинския съвет, общинските съветници ще имат възможност да зададат въпроси.

Очаква се, след като се запознаят с нужната им информация и получат отговор на въпросите си, общинарите да излязат с общо становище и евентуално да предложат и предприемат конкретни действия за подобряване и улесняване на работата на правоохранителните органи.

Водещи

Най-четени