Столична община имала 420 млн. лв. дългове 29.08 | 19:02

Това съобщи кандидатът за кмет на София, издигнат от партия "Атака" - Николай Пехливанов

От Апостол Апостолов

420 милиона лева са натрупаните дългове на Столична община (СО) до момента, които ще трябва да бъдат изплатени от гражданите през следващите 4 години.

Това съобщи кандидатът за кмет на София, издигнат от партия "Атака" - Николай Пехливанов. За последните 5 години дългът на столицата към международни и европейски банкови институции е нараснал 3 пъти. Oчаква се до края на годината той да стигне 530 млн. лв. Български банки не са отпускали кредити, уточни за Econ.bg Пехливанов.

За 2011 година общият бюджет на София е в размер на 1,3 млрд. лева. От тях 251 млн. лева идват от републиканския бюджет за делегирани държавни дейности, 325 млн. лева са от средствата по европейски програми и проекти и 548 млн. лева са приходите от местни данъци и такси, отчете кандидат-кметът.

Най-голям дял от разходите за местни дейности на СО имат чистотата, управлението на отпадъците и градският транспорт. Те струват на софиянци 433 млн. лева или 61% от всички разходи за града.

Изчисленията на кандидат-кмета показват, че жителите на столицата плащат най-високи местни данъци в България. Средно на човек се пада по 173 лева. За сравнение, в Бургас и Пловдив тази сума е около 120 лева.

Според Николай Пехливанов е необходима спешна финансова инспекция в Столична община. Освен това, новият кмет трябва да прекъсне кранчето за източване на бюджета чрез разходите за боклук и транспорт.

Водещи

Най-четени