Столична община къса договора си с оператора на автобуси 204 и 306 28.05 | 15:11

"Карат-С" сама е предложила договорът да бъде прекратен

От Ивайло Ачев

Столичната община ще прекрати договора си с "Карат-С", по който се извършват превози по 16 от линиите на автобусния транспорт, съобщи заместник-кметът на София Любомир Христов, предаде БТА. 

По думите му предложението е дошло от частния оператор. Причината за решението, което ще се предложи за одобрение от Столичния общински съвет (СОС), е необходимостта от доизменяне на наземния транспорт с пускането на втората линия на метрото, посочи Христов.

Общината ще поеме лизинга върху 70-те автобуса, които в момента обслужват линиите. Най-вероятният срок за промяната ще е юни.

Договорът ще се прекрати по взаимно съгласие, а по 16-те линии, които ще спрат да се обслужват от частния превозвач, ще пътуват автобуси на "Столичен автотранспорт". Това са автобусните линии с номера 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 14, 69,  70, 114, 123, 204 и 306.

Общината ще погаси задълженията на "Карат-С" от 12 млн. лв. и ще поеме изплащането на лизинговите вноски за  автобусите, обслужващи в момента линиите. По думите на Христов плащаните в момента средства на пътникокилометър ще се прехвърлят към "Столичен автотранспорт".

Това не означава, че  дружеството ще получава сумата, която в момента получава  превозвачът "Карат С" - 3,52 лв. без ДДС, поясни Христов. Цената, която ще се плаща на дружеството, ще е 3,00 лв. без ДДС. 

Водещи

Най-четени