Столична община мисли дали да не забрани на трошките да се движат в определени зони 14.01 | 13:30

Действащата програма на кметството е успяла да намали средните норми на замърсяване, хвали се Йоана Христова

От iNews.bg

Столичната община обмисля въвеждане на нискоемисионни зони в града. При одобрение те ще залегнат като една от мерките в новата "Програма за подобряване качеството на атмосферния въздух на територията на Столичната община за периода 2021-2026 г.".

Това каза зам.-кметът по екология Йоана Христова при представяне на параметрите на проекта за изработването на програмата, което ще се финансира по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020", цитирана от БГНЕС.

"Нискоемисионните зони са новото, което ще видите като дебатирана мярка. Това могат да бъдат зони, в които или не могат да влизат превозни средства под определена еврова категория или превозни средства, които имат емисии над някакъв допустим праг. Това биха могли да бъдат и зони, които изцяло са освободени от транспорт и навлизане на всякакви превозни средства. Биха могли да бъдат улици или цели карета и биха могли да се прилагат само в дни с превишения или да бъдат постоянно действащи. Всичко зависи от ефекта, който такава мярка ще окаже върху качеството на атмосферния въздух", обясни тя.

Христова подчерта, че основната цел на проекта е да бъдат открити кои са източниците на замърсяване на въздуха и ще търсят новаторски неща, които са с доказан ефект.

Тя отчете още, че в рамките на действащата програма е спазена средногодишната норма от 40 микрограма на куб. м, което е постижение за общината. 

Водещи

Най-четени