Столична община с амбициозни планове за минералните извори 23.07 | 11:10

Предвижда спа центрове, бутилирана вода, геотермално отопление в училища и градини

От iNews.bg

Нови спа центрове ще бъдат изградени между софийските села Локорско и Войнеговци, в кварталите "Симеоново", "Бояна" и "Панчарево", ще се използват и минералните извори в центъра на София, в "Лозенец", "Надежда", "Свобода", "Овча купел",  парк "Възраждане" и село Железница.

Това предлага главният архитект на София Здравко Здравков в "Програма за оползотворяване на хидротермалните ресурси от минерални води на територията на Столичната община", предаде Офнюз. Докладът, внесен в СОС, предвижда девет мерки и ще бъде разгледан след лятната ваканция на общинарите.  

Сред предложенията е и модерен СПА център да бъде изграден в северното крило на Централната баня в столицата, част от която е Музеят за история на София. 

Балнеоложкият център в "Банкя" също трябва да бъде възстановен. Още в края на април Столичният общински съвет прие да обяви обществена поръчка за инвеститор, който да построи хотел зад сградата на банята. 

Развитие на мащабна водоналивна (бутилираща) промишленост и осигуряване на геотермално отопление на училища и детски градини са други предложения за използване на минералните води на София в доклада на главния архитект. 

Водещи

Най-четени