Столична община ще строи три нови приюта за кучета 03.04 | 15:14

Ще се ограничи до две броят на кучетата, осиновявани от един човек в София

От Андриян Георгиев

Столичната община ще иска промяна в Закона за защита на животните в частта, предвиждаща "надзор" на безстопанствените кучета, каза заместник-кметът Мария Бояджийска, цитирана от БТА.

Пред общинските съветници от комисията по околна среда тя посочи, че ще се ограничава до две броят на кучетата, осиновявани от един човек, тъй като в момента имало примери с десетки осиновени животни от един човек, които впоследствие отново са пуснати на улицата.

В програмата за овладяването на популацията от бездомните кучета в София, която Бояджийска представи пред колегите си, се предвижда до 2014 г. броят на безстопанствените кучета да се намали с 50%, а до 2016 г. - с 95%.

Общината била подготвила проекти за три нови приюта - за 500 кучета в кв. "Кремиковци", за 350 животни - в район "Надежда" и един приют с кастрационен център в "Младост".

Столична община залагала на няколко мерки спрямо бездомните кучета - кастрация, обезпаразитяване и реваксинация. Освен това щяла да се засили работата по осиновяването на бездомните животни, а на районните кметове щяло да се даде възможност да организират кастрационни центрове по места.

По думите на Бояджийска в Закона за защита на животните била необходима промяна в частта "надзор", защото сега се дава възможност за това едни хора да се грижат за кучета извън дома, когато пожелаят и да не носят отговорност за поведението им.

При осиновяването на бездомните животни последващият контрол щял да бъде от страна на районните кметове. Те трябвало да проверяват къде е животното, дали се спазват условията за настаняването му, и ако се установят несъответствия -  животното щяло да се изземва и щяло да се настанява отново в приют.

Според Бояджийска щяла да се създаде и междуведомствена група, която щяла да извърши анализ на действащото законодателство. Общината е получила достъп до националната система, в която се  регистрират домашните кучета, но предстои създаването на национален модул за регистрирането на обработените бездомни кучета. Чрез него ще може да се установи точно броят на бездомните животни, посочи Бояджийска.

По думите на Лорита Радева - председател на  комисията, в момента имало по 100 кучета, осиновени от приюта на "Екоравновесие" от един човек. Бояджийска обясни, че пуснатите  на улицата кучета, макар и обработени, образуват отново глутници, защитаващи територията си.

Предвиждало се евтаназирането на неизлечимоболните и агресивни животни.

Заложена била и мярка, която позволявала на неправителствените организации да строят приюти върху общински терени със свои средства, както и да реваксинират и обезпаразитяват кучетата.

Работело се по създаването на обща информационна база между приютите за осиновяванията на животни, за да не се допуска нарушаването на допустимия брой.

В близост до приюта "Горни Богров" имало общински терен, за който е разработен проект за приют за 500 кучета, но по сегашните нормативи, които предвиждат даже и постоянна годишна температура в помещенията, стойността му щяла да бъде 6 млн. лева.

Общинският съветник от БСП Георги Свиленски припомни, че за съществуващия приют, който е настанен в частен имот, общината плащала по 20 хил. лева на месец. Този договор се сключи именно по времето на директора на "Екоравновесие" Мирослав Найденов, който три години не намери време да промени наредба 41 (наредбата, която определя изискванията за приютите), посочи още общинският съветник. 

Водещи

Най-четени