Столичната община готова да разгледа презонирането 10.03 | 10:29

Хиляди столичани получиха известия за по-високи данъци, въпреки уверенията, че налози няма да се вдигат

От Деляна Петкова

Ако има данъци, увеличени с повече от 50% - готови сме да ги преразгледаме. Това заяви в ефира на bTV зам.-кметът на София Минко Герджиков по повод оплаквания на столичани за силно завишени данък сгради и такса смет.

Проблемът идва от новото зониране в София, което е най-голямата промяна от 1991 г. насам. Затова и е възможно да са допуснати грешки, поясни Минко Герджиков.

8% от столичните райони, или общо 14, са минали в по-високо зониране. Това означава, че районите се водят по-елитни и добре уредени, обясни Герджиков. 

Кметството прави данъчни оценки на имотите на базата на пет категории райони. Първа категория са най-елитни райони, докато пета са най-неуредените.  

Кв. "Горубляне”, например (откъдето имаше сигнал за силно увеличени данъци - бел. ред), е бил в четвърта зона до 2010 г., но част от него сега рязко е повишава качеството си на живот, според общината, и кварталът вече е минал във втора зона.

Подобна е ситуацията в "Младост" 2, 3 и 4, които са приравнени по зона с "Младост” 1, въпреки, че нямат метро, а стигането до първи микрорайон им отнема повече отколкото от "Младост” 1 до центъра.

Столичният зам.-кмет обаче посочи, че именно в този квартал се правят сериозни инвестиции – там се намира Бизнес парк София, оттам ще минава и метрото.

"Зонирането има много важно значение, тъй като то трябва да отрази цената на района, в който се намира жилището. От 1998 година имаме много сериозна промяна в цените на жилищата в различните райони", обясни Минко Герджиков.

Този данък се изчислява по една занижена данъчна оценка и е от 10 до 15 пъти по-нисък от размера на данък сгради в Европа, допълни още той.

Водещи

Най-четени