Столичната община е получила честитка за финансови корекции за 7 млн. лв. 24.04 | 14:47

Фандъкова се обърка от хаоса при ОПОС, обръща се към съда

От Филипа Тодева

Столичната община е получила известие за четири финансови корекции на обща стойност 7 млн. лв. за проекти по ОП "Околна среда" (ОПОС). Пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова обясни, че три от финансовите корекции се отнасят за проектите на общината за инсталацията за битови отпадъци - депото, надзора и инсталацията на площадката "Хан Богров". Другата корекция е за надзора на проектиране на канализация.

"Имаме получени четири писма за финансови корекции на Столичната община по ОП "Околна среда". Проверила съм лично ситуацията при тези проекти и категорично не съм съгласна, че има нарушения", заяви градоначалникът.

Фандъкова изрази притеснение, че на същия орган, който сега одитира, също се прави одит. "Малко съм объркана в момента и притеснението ми е за бъдещите проекти на общината", посочи кметът.

Тя бе категорична, че Столичната община ще се защити на всяка цена, като при нужда ще се обърне и към съда. По думите ѝ въпросните проекти са преминали през всички възможни нива на проверка и не са получили препоръки за налагане на корекции. Отразени са всички бележки, които са имали тези институции. "Всичките процедури са преминали и през КЗК, някои от тях - и през съда", отбеляза Фандъкова.