Столичната община още е собственик на Халите 27.07 | 18:10

Адвокат заяви, че е собственик на акциите в "Централни хали", изплатени му като хонорар

От Деляна Петкова

Столичната община е сезирала прокуратурата за неправомерни действия от страна на частния съдебен изпълнител Иван Чолаков, който като обезпечение на дело срещу общината е запорирал сметките ѝ и притежаваните акции в дружеството "Централни хали".

На пресконференция кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че проблемото дело е за отчуждаването на имот за изграждането на пробива на бул. "Ген. Данаил Николаев" от 4 585 кв. метра, пише БТА.

Процедурата по отчуждаването на терена е започнала през декември 2008 година, когато лицензиран оценител дава оценка от 9.123 млн. лв. за терен от 4 585 кв. м. Тогава главният архитект Петър Диков е поискал разрешение от кмета Бойко Борисов да се направи нова оценка на имота, като нейната стойност е била 4 539 150 лева и е издадена заповед за отчуждаването на имота, собственост на "ИРИС БН" ЕООД .

Заповедта е отменена от съда и е присъдена пазарна оценка и лихвите по нея са за над 12 млн. лв. Кметът посочи, че по пазарни цени този терен в момента е малко над 4 млн. лв.

"Очевидно става въпрос за един рекет, който се извършва върху обществените средства на Столичната община. Аз не мога да си позволя с лека ръка да изплатя тези средства на хора, които са използвали всички възможни средства и методи да постигнат такава цена", е коментарът на кметът по този въпрос.

От 25 юли има решение на Софийския административен съд, което отменя действията на частния съдебен изпълнител - запора на банковите сметки на Столичната община, извършено със запорни съобщения до 31 банки в страната. Съдът задължава съдебния изпълнител да не предприема действия по принудително изпълнение на решението.

Заместник-кметът Ирина Савина посочи, че и в други два случая има фрапиращи разлики по определените първоначално суми за отчуждавания за разширението на бул. "Т. Каблешков", което от 160 хиляди е станало 1.6 млн. лв.

При друго отчуждаване за реконструкцията на Южната дъга на Околовръстния път при пътен възел "Драгалевци" - от 267 хиляди лева на 549 хиляди лева. Присъстващият на пресконференцията адвокат на взискателя - Николай Баташки заяви, че акциите на общината в "Централни хали" са били прехвърлени на трети лица на 13 юли.

Акциите на Столичната община, съставляващи 25% от дружеството "Централни хали", са нейно притежание, пък сочи писмо от Централния депозитар с дата 26 юли, показано от секретаря на Столичната община Ралица Стоянова. Писмото е отговорът на твърденията на адвокат Николай Баташки, който заяви, че акциите на дружеството са придобити от трети лица като обезпечение за неговия хонорар в размер на 150 хиляди лева.

Ралица Стоянова заяви още, че претенции за притежанието на акциите е имало частно физическо лице - Диян Митев, - съсед на адвоката на собственика на имота, който е трябвало да се отчужди заради пробива на бул. "Ген. Данаил Николаев".

В един и същи ден - 10 юни, Върховният касационен съд е излязъл с решение да бъде спряно изпълнението на изплащането на адвокатския хонорар, а от страна на частния съдебен изпълнител Иван Чолаков е изпратено запорно съобщение за обезпечение на адвокатския хонорар.

Стоянова посочи, че общината не е била уведомена за това действие, което е извършено и в срока за доброволно изпълнение.

Водещи

Най-четени