Столичният зоопарк под карантина 28.02 | 09:10

В две незаконно внесени у нас птици е открит птичи грип и Нюкясълска болест

От iNews.bg

Столичният зоопарк е поставен под карантина. Причината е, че е открит птичи грип при две птици, унищожени при разкриването на нелегално транспортиране на животни към България. След унищожаването на 119 птици, намерени в незаконната партида, Областната дирекция по безопасността на храните - София град е предоставила за изследване от Националната референтна лаборатория по инфлуенца и Нюкясълска болест по птиците проби от евтаназираните екземпляри. Първоначалните изследвания са доказали наличие на птичи грип в две от птиците – лебед и патица. Окончателните резултати за щама на заболяването ще бъдат оповестени до дни, съобщиха от БАБХ. По Закона за ветеринарномедицинската дейност Зоопарк "София" е поставен под карантина.

В тази връзка изпълнителният директор на Българската агенция по безопасността

на храните разпореди следното: Директорът на ОДБХ–гр. София-град да организира изпълнението на следните мерки с оглед ликвидиране и ограничаване на разпространението на болестта Инфлуенца по птиците:

1. Налагане на възбрана за придвижване на птици от и към Зоологическа градина- София.

2. Налагане на възбрана за придвижване на яйца, фуражи за птици, отпадъци, тор от птици, оборудване, използвано в обекта и имащо досег с птици от Зоологическа градина- София.

3. Затваряне и отглеждане на закрито по стада на видовете птици, за които това е възможно, с цел предотвратяване на контакта с диви птици.

4. Засилване на мерките за биосигурност и съхранение на всички фуражи за изхранване на птици на закрито.

5. Организиране на клинични прегледи на птиците, намиращи се в Зоологическа градина- София.

6. Организиране на вземане на фекални проби от всички волиери и помещения, в които се отглеждат птици в обекта.

7. Налагане на забрана за достъп на външни лица до Зоологическа градина-София, до приключване мерките по т. 1 – 6.

За изпълнението на тези дейности трябва да се представя ежеседмичен доклад до дирекция "Здравеопазване и хуманно отношение към животните, и контрол на фуражите" към ЦУ на БАБХ.

Водещи

Най-четени