Стотици арести за трафик на оръжия 23.01 | 14:54

У нас и в още 10 държави е проведена акция срещу трафик и преправяне на оръжия

От iNews.bg

Стотици бяха арестувани вследствие на мащабна международна полицейска операция срещу трафик на оръжия през България. Тя е проведена в 10 държави в ЕС и е координирана от Европол. Акцията е извършена под кодовото име "Босфор", а целта й е бил да бъде пресечен трафикът на газови и сигнални пистолети от Турция през България към Европа, където те се преправят на бойни и се продават, съобщи МВР. Почти 250 са извършените арести. 556 пък са иззетите газови и сигнални пистолета и това са само част от постигнатите резултати.

Въз основа на извършен анализ от страна на Европол, десет държави-членки на ЕС - Румъния, Гърция, Белгия, Холандия, Полша, Кипър, Финландия, Швеция, Испания и Великобритания, с подкрепата на България, се съгласиха да проведат разследване на техни граждани за притежаване на подобен вид оръжия в съответствие с националното им законодателство.

Българските органи, представени от служители на ГД"Национална полиция" и отдел "Европол" в Дирекция "Международно оперативно сътрудничество", взеха активно участие в седмиците на съвместни действия, проведени между 23 май и 27 септември м.г. През този период са извършени множество проверки на оръжейни магазини на територията на страната. Установени са чужди граждани, закупували газови и сигнални пистолети и изпращани впоследствие в чужбина. Данни за установените лица са подавани на партньорските служби с цел установяване на евентуална последваща престъпна дейност.

В резултат на операция "Босфор” са арестувани 245 души, претърсени са 421 адреса, иззети са 556 газови и сигнални оръжия, от които 131 вече са били преправени на бойни, намерени и иззети са били и още 108 оръжия. Конфискуваните амуниции са общо 33 748 броя.

Други нелегални вещи, иззети в хода на операцията, включват заглушители, инструменти за преправяне на пистолети, оръжия за зашеметяващ ефект, плантации за отглеждане на канабис, оптики за снайпер, гранати, лютиви спрейове, пълнители, 234 старинни монети (престъпление във връзка с културно-историческите ценности).

В Испания са разкрити 4 нелегални работилници за преправяне на оръжия и производство на амуниции, дейността им е преустановена. В Гърция властите, с помощта на мобилния офис на Европол, командирован в Атина, за седмица са арестували над 100 лица и са иззели 101 пистолета и 5 537 патрона.

В последните години, газовите/сигналните пистолети са особено популярни сред членовете на организираната престъпност и заемат съществен дял при задържането и изземването на оръжия. Това се дължи основно на няколко причини, обясняват от МВР. Преправянето им в огнестрелно оръжие е сравнително лесно, а също така процесът е обратим при нужда. Те са направени от метал и са надеждни при възпроизвеждането на изстрел с реален патрон. Евтини са и са лесно достъпни. Повечето модели са имитация на истински огнестрелни пистолети. Дори и да не бъдат преправени, оръжията могат да бъдат използвани за сплашване при извършване на престъпления.

Водещи

Най-четени