Стотици обградиха циганската махала в Раднево 04.05 | 07:55

Протестиращите поискаха живеещите в нея да бъдат изселени

От iNews.bg

Стотици разгневени граждани обкръжиха пазената от полиция циганска махала "Кантона" в Раднево. Те поискаха незаконно пребиваващите в нея роми да бъдат изселени от града, съобщи 24 часа. Гневната реакция бе предизвикана от инцидент на 2 май, при който петнайсетина цигани пребиха трима младежи след  спор за отнето автомобилно предимство на пътя.

С викове "Циганите на сапун!", някои от протестиращите се опитаха да пробият полицейския кордон. Зад него ги чакаха въоръжени с мотики, брадви и други инструменти жители на махалата. До сериозни инциденти обаче не се стигна.

Протестът в Раднево снощи започна мирно около 20,00 часа пред фитнеса, където се разигра кървавото меле, завършило с арест на четирима побойници и с болница за пребитите трима. В един момент обаче гражданите на Раднево спонтанно тръгнаха към циганската махала, която още от 2 май е под засилена полицейска охрана. В протеста са участвали и майки, които споделят, че се страхуват за децата си.

 

Днес в Раднево стартира и подписка на гражданите с искане да бъдат премахнати незаконните къщи в квартал "Кантона", а през следващите дни общинския съвет ще се събере на извънредно заседание заради създалото се напрежение, за да дири изход от създалата се конфликтна ситуация.

Водещи

Най-четени