Стотици освиркаха Рашидов на протеста #ПейWithMe 23.04 | 19:56

Недоволните събираха жълти стотинки в кашон за оставката на културния министър

От iNews.bg

Стотици граждани, културни дейци и общественици се събраха на протеста #ПейWithMe - дари стотинка на Вежди, спаси културата!, за да поискат оставката на Вежди Рашидов.

Недоволните от поведението на Рашидов събираха жълти стотинки в кашон, за да му го връчат след това и размахваха листи с прословутата мисъл на големия български сатирик Радой Ралин: "Не ме е страх от министъра на културата, а от културата на министъра!"

Някои от присъстващите държаха стикери "Je suis Kukuzel". Председателят на ЕНП и един от лидерите на коалиция "Десните" Мария Капон дойде, за да раздаде копия на столевки с надпис "Pay with me" с лика на Рашидов.  Така хората символизираха думите на Рашидов, че ще даде 100 лева на тенора Георги Петров от хор "Йоан Кукузел", за да не пее. Според Капон единственото извинение за стореното от Рашидов в страни като тази, в която е изложено Тракийското златно съкровище, е оставка.

Половинчатото извинение, което Рашидов отправи към засегнатия певец по-рано днес, очевидно не е впечатлило хората.

Ако г-н Рашидов се извинява на своите данъкоплатци, респект. На мен няма за какво да ми се извинява. Така уволненият певец от хора "Йоан Кукузел" Георги Петров коментира пред БГНЕС отвореното писмо на министъра на културата.

Мога да приема извинение, ако идва от приятел, а ние с г-н Рашидов нямаме лични отношения, заяви певецът. "Поставих принципен въпрос. Намерих подкрепа и идвам да подкрепя хората, които ме подкрепиха", каза още той.

Поводът за недоволството стана арогантното поведение на министъра, който обвини уволнения от хор "Йоан Кукузел" тенор Георги Петров, че омаловажава постиженията на държавата заради изложбата на тракийски съкровища в Лувъра. Петров поиска хонорар за представлението на хора в Париж, което изкара министъра извън контрол. "Ще му дадем 100 лв., за да се успокои и да не пее, ако може. 50 лв. ще ги дам от моя джоб", заяви скандалният министър. Освен това обвини в "свинщина" всички, които критикуват мащабната изложба. Във "Фейсбук" е публикувана и снимка от плаката на Нотр Дам, обявяващ гостуването на българския хор. На него се вижда, че билетите са били по 12 евро и по 20 евро, а според хвалби на кабинета в катедралата е имало 1200 зрители.

Водещи