Стотици са хората, нуждаещи се от помощ след потопа във Варна 21.07 | 19:25

Питейната вода в Бяла не се препоръчва нито за пиене, нито за приготвяне на храна

От Мая Александрова

"Над 400 души са нуждаещите се във варненския квартал "Аспарухово" след трагичните наводнения там преди месец. От тези хора над 100 са крайно нуждаещи се". Това заяви председателят на Областния съвет на БЧК Варна Илия Раев по време на сформирането на Областен обществен съвет на Български Червен кръст за подпомагане на пострадалите от наводнението в "Аспарухово".

Илия Раев допълни, че председател на Съвета ще бъде Юлиян Страшимиров, който е зам.-председател на БЧК във Варна.

Раев посочи, че правилата за дейността на Обществения съвет гарантират ефективното и открито разпределение на събраните средства по време на обявената кампания. Беше предложено членове на съвета да не се занимават с каквато и да е политическа дейност, а ако това стане тяхното членство да бъде замразено.

"Дейността на съвета ще бъде огласявана по подходящ начин и с това отново се цели прозрачност", уточни Юлиян Страшимиров.

Той посочи, че ще бъдат създавани експертни и работни групи, които да подпомогнат дейността на Съвета.

На открития телефон на БЧК до този момент са събрани над 1 млн. лв. 40% от тези средства са за Варна, 50 % за Добрич и 10% за Велико Търново, съобразно нуждите на пострадалите от наводненията градове.

На Варна ще се паднат около 400 000 лв., които трябва да се разпределят сред пострадалите от наводнението, предаде агенция "Фокус".

Междувременно във връзка с обявено бедствено положение на територията на община Бяла на 16 юли, инспектори от отдел "Държавен здравен контрол" при РЗИ-Варна извършиха предварителна оценка на състоянието на водоподаването и пробонабиране за изследване на качествата на питейната вода в рискови обекти с обществено предназначение.

Констатирани са отклонения за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели в 4 пункта в Бяла по показателите "колиформи” и "ешерихия коли”.

Издадено е предписание до ВиК-Варна за повишаване на работната доза хлор при обеззаразяването на водата и за провеждането на учестен мониторинг.

На основание гореизложеното, питейната вода в Бяла не се препоръчва да се ползва за пиене и за приготвяне на храна.

За резултатите от периодичните лабораторни изследвания, както и за отмяна на забраната, населението ще бъде допълнително уведомено.

Водещи

Най-четени