Стоянович поиска отлагане на награждаването на майка си с орден 10.06 | 14:25

Ани Бакалова ще получи отличието след изтичането на мандата му

От Филипа Тодева

Майката на министъра на културата Петър Стоянович може да се размине поне временно с Орден с огърлие "Св. св. Кирил и Методий".

В изявление, изпратено до медиите, Стоянович отправи настойчива молба до държавния глава Росен Плевнелиев да връчи ордена на Ани Бакалова след изтичане на мандата му.

"С голяма радост научих за указа, с който президентът Плевнелиев е удостоил актрисата Ани Бакалова с огърлието на Ордена "Св. св. Кирил и Методий" за извънредно големите ѝ заслуги към българския театър, кино и култура, във връзка със седемдесетата ѝ годишнина и навършване на 50 години на нейната сценична и филмова кариера.

Благодаря на Съюза на артистите в България в лицето на неговия председател г-н Христо Мутафчиев, който е отправил предложението, както и на г-н министър Рашидов, подкрепил номинацията в началото на тази година", се казва в изявлението на министъра.

Стоянович подчертава, че подобна чест е заслужено признание за един човек на изкуството, който му се е посветил до гроб с талант, сили и време.

"Мога лично да свидетелствам за това посвещение на сцената и публиката, защото като неин син съм станал част и от творческата ѝ съдба. Знам, че подобно високо отличие е важен знак на признание както лично за нея, така и за цялата гилдия", пише още той, но отбелязва, че всяка евентуална спекулация в подобна ситуация би накърнила както признанието на нейните колеги, така и престижа на държавната власт, което налага отлагането на награждаването.

Водещи

Най-четени