Страната на бедните: Близо 50% от българите на ръба на мизерията 04.11 | 21:11

Хората, които едва свързват двата края в ЕС, са над 122 млн.

От Христина Рафаилова

Близо 50% от населението на България живее в риск от бедност. Това нарежда страната ни на челно място в ЕС по брой граждани на ръба на мизерията. Това става ясно от материал, публикуван от New Europe дни след като новата Европейска комисия заработи. Намаляването на хората в риск от бедност е един от големите приоритети в "Европа 2020". 

Според представените данни в 5 държави членки над една трета от населението едва свързва двата края, като сред тях първа е България с 48%, на второ място се нарежда съседна Румъния, където 40 на сто от населението е в риск от бедност. Гърция заема трета позиция, където на ръба на мизерията са 35,7% от гражданите, а Латвия е след южната ни съседка с 35.1%. В мрачната петица е и Унгария, където около 33 на сто от населението едвам се справят с доходите, които получават. 

Данните показват, че заради кризата  голяма част от хората попадат в категорията на така наречените работещи бедни. У нас техният процент е 21,0.

Рекордьор е Чехия, където рискът от бедност е на най-ниските нива. 

Според публикацията положението в цялата общност никак не е розово, като през 2013 г. 122,6 млн. европейци са изправени пред опасността от бедност. 

Все пак се наблюдава леко намаление на тези хора в сравнение с 2012 г. Тогава на ръба на мизерията са били 24,8%, а през миналата година те са били 24,5%.

От изданието цитират новия еврокомисар по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси, който апелира към всички страни да поемат отговорност за провеждането на политики, които ще доведат до ръст на икономиката и заетостта. 

Водещи

Най-четени