Страната ни е заплашена от внос на терористи 09.09 | 11:01

"Ислямска държавата" е пряка заплаха за страната ни, смята Даниел Митов

От Христина Рафаилова

Страната ни е заплашена от внос на терористи. Това заяви служебният външен министър Даниел Митов пред БНТ след срещата на върха на НАТО, където една от основните теми беше борбата със сунитската групировка "Ислямска държава". 

Според него екстремистите, които владеят големи територии в Ирак и Сирия и разполагат с големи ресурси, са пряка заплаха за страната ни.   

Дипломат номер 1 припомни, че много от бойците на "Ислямска държава" са с европейски паспорти. "Тези хора ще преминават през територията на Европа, включително и на България, и тук трябва много тясно сътрудничество на службите на отделните държави съюзници", коментира Митов. 

Според него трябва да има план как да се действа с екстремистите на европейска територия, както и превенция в самите държави членки да се прекрати този поток от хора, които отиват там.

По повод  основната тема на срещата на Алианса – конфликта в Източна Украйна, той заяви, че страната ни е получила това, което иска. Това били заздравяване на защитата на нашата черноморска акватория. "Черно море се превръща в момента в точно тази територия, която обединява двата конфликта чисто географски. Като погледнете Източна Украйна и конфликта, който има в Близкия изток, Черно море е тази обединяваща зона, тази обединяваща територия. Тоест заздравяването на нашата защита", каза министърът.

Най-четени