Страната ни е на пето място по застаряващо население 29.10 | 18:28

Проблемът обаче не е само у нас, а и в други страни в Европа

От Елица Елефтерова

Страната ни е на пето място по застаряващо население в световен мащаб. Това заяви доц. д-р Игнат Петров, ръководител на секция "Геронтология” в Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ). Данните се базират на проучване на ООН сред 200 страни.

Проблемът обаче не е само у нас, а засяга и други страни в Европа. Увеличаваната продължителност на живота поставя предизвикателства и към здравната система във Великобритания, коментира проф. Питър Колман от Университета в Саутхемптън, съобщава bTV.

С лоши показатели като съотношение между хора на 65 г. от една страна и деца и хора в работоспособна възраст, от друга са Гърция и Италия. Мнозина от възрастните хора у нас страдат от малки депресии, а някои от тях злоупотребяват с приспивателни.

Оказва се и че българите живеят със средно с 10 години по-малко от населението на развитите европейски страни. Причините затова са редица здравословни и социални проблеми.

Освен това половината от старите хора у нас харчат 50% от пенсията си за лекарства, постави друг проблем акад. проф. д-р Григор Велев, председател на БАНИ.

Долната граница на заболеваемостта се снижава, става въпрос предимно за сърдечно-съдовите заболявания и мозъчните инсулти, отбеляза и друг експерт — акад. проф. д-р Боян Лозанов.

Лозанов посочи, че 40% от българското население страда от метаболитен синдром, а всеки пети има проблеми с щитовидната жлеза. Според него трябва да се наблегне на превенцията, а за болните възрастни хора да се създадат центрове към университетските и големите многопрофилни болници, където те да получават адекватна помощ.

Нужно е медицинските университети и колежи да включат в програмите си и часове по гериатрия за студентско обучение и следдипломно образование на лекарите и специалистите за здравни грижи. Квалификацията на семейните лекари в тази посока също трябва да се повиши.

Водещи

Най-четени