Страната ни има шанс да не бъде глобена заради проектите по "Околна среда" 12.11 | 08:51

Всички обществени поръчки по оперативната програма може да бъдат проверени

От Христина Рафаилова

Всички обществени поръчки, сключени по проекти по Оперативна програма "Околна среда", може да бъдат подложени на щателна проверка. Това каза ресорният министър Искра Михайлова в ефира на bTV. Тя коментира риска страната ни да понесе санкции заради нарушения по оперативната програма. За подобна заплаха предупреди преди ден вицепремиерът Зинаида Златанова. 

Михайлова обясни, че в случая не се предвижда наказателна процедура срещу България. Страната ни може да плаща обаче солени глоби. Проблемите при проектите в този сектор са в сфера на налагането на контрол и на одита. От думите ѝ стана ясно, че страната ни няма да бъде глобена веднага и има вариант да се избегне санкцията. 

България ще има два месеца, след като пристигне българският вариант на сигнала на Европейския одитен орган, за да изготви позицията си. След това, ако тя не съвпада с тази на евроинституцията, страната ни ще бъде изслушана. Едва след това Брюксел има правото да "накаже" България. 

Министърът уточни, че санкцията по конкретните проекти ще възлиза на 400 000 евро. 

Споменатата от правосъдния министър сума от милиард и половина евро са средствата, които страната ни може да загуби като финансиране по "Околна среда". Това може да се случи, ако не бъдат отстранени системните нарушения при реализирането на проектите, стана ясно от думите на Михайлова. 

Според нея по-притеснителното било, че нарушенията са установени от Европейския одитен орган още през 2011 г. Тогавашните управляващи обаче са отказали да се съобразят с констатациите и изискванията на институцията. 

Михайлова подчерта, че очаква от управляващия и одитния орган спешни предложения за справяне със ситуацията. Още тогава от Брюксел са предупредили, че критериите на тръжните процедури не съвпадат. 

Водещи

Най-четени