Страната ни може да пострада заради тефтерчето на Златанов 05.09 | 10:47

Цонев поиска ГЕРБ да ударят съпартийците си, виновни за политическите поръчки

От Христина Рафаилова

Цялата страна може да понесе отговорността за извършените нарушения в Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси. Това каза депутатът от ДПС Йордан Цонев по време на обсъждането на доклада за извършената дейност от ведомството през 2012 г. 

По време на разследване беше открито тефтерче с политически поръчки, принадлежащо на ексшефа на комисията Филип Златанов.

Народният представител каза, че предстои да излезе доклад на ЕК относно казуса с комисията. Цонев беше категоричен, че отговорността за случилото се във ведомството не може да бъде размита. Той призова колегите си да не забравят, че този проблем има европейско измерение за страната ни. Депутатът припомни, че комисията за установяване на конфликт на интереси е създадена заради докладите на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка на ЕК. 

Цонев коментира, че предишните управляващи са оказвали политически натиск и рекет върху ведомството. Тя е била използвана за разправа с външните партийни врагове. 

Народният представител призова герберите да проявят твърдост и да предприемат мерки, тъй като случилото се в комисията е дело на висши кадри от партията на Бойко Борисов. 

Депутатът смята, че решенията за политическите поръчки не са вземани от ексдепутата Искра Фидосова. Инициалите на бившата шефка на правната комисия присъстват в тефтерчето на Златанов, както и тези на ексвътрешния министър Цветан Цветанов. Според Цонев Фидосова просто е била изпълнителна. 

"Искра Фидосова, Цветан Цветанов са ваши ръководни кадри, които опорочиха желанието на ЕК, опорочиха закона и показаха технологията, по която мислехте да управлявате. Опитвате се да прекарате цялата отговорност на колектива. Да сте видели това да е тефтерче на членовете на комисията? Апелът към вас е въобще да не правите това, а да ударите тези, които удариха партията и България", заяви той, цитиран от агенция "Фокус". 

Водещи