Страната ни ще реагира светкавично на критиките на Брюксел 23.01 | 10:21

ВСС излиза с екшън план за премахване на слабостите, посочени в доклада на ЕК

От Христина Рафаилова

Страната ни ще реагира светкавично на критиките, записани в доклада на ЕК за напредъка на България по механизма за сътрудничество и оценка.

Висшият съдебен съвет още днес ще разгледа документа и ще състави екшън план за преодоляване на проблемите. Това каза вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова пред БНТ. В доклада, оповестен преди ден, Брюксел отчита слабо и несигурно развитие на държавата в борбата с корупцията и организираната престъпност, както и реформирането на съдебната система.

Златанова обясни, че ще предложи на специално заседание ВСС да направим анализ на документа. 

"Много важна точка би било да се възстанови веднага работата на гражданския съвет към Висшия съдебен съвет, защото една от сериозните препоръки е за повече гражданско участие и контрол", каза вицепремиерът.

Тя коментира критиките на Брюксел, че много малко дела за корупция и организирана престъпност достигат до успешен край, а шефове на такива групировки се разхождат свободно или изчезват от страната. 

Вицепремиерът призна, че критиките в доклада не я изненадват. По нейно мнение документът е коректен, базиран на факти и обективен. 

"В този механизъм сме заедно с ЕК и целта ни е да се преодолеят слабостите. Стоим заедно за интереса на българските граждани, за да имат те нивото на правосъдие и сигурност, които има всеки друг европейски гражданин", коментира Златанова. Тя подчерта, че Брюксел няма намерение да политизира доклада. 

Водещи

Най-четени