Страната отново е във воден капан! БЧК зове за помощ към пострадалите 03.02 | 12:07

След наводненията БСП поискаха строги санкции за неподдържани водоеми, а АБВ – възстановяване на министерството на извънредните ситуации

От iNews.bg

БЧК започна мащабно подпомагане на пострадали от наводненията, съобщиха от пресцентъра на организацията.

Стоки от първа необходимост се предоставят на пострадалите в областите Добрич, Варна, Шумен и Бургас. В Добричко са евакуирани 200 души и са им предоставени легла, чаршафи, одеяла, възглавници и вода.

Във Варна, на пострадалите от с. Бозвелийско, община Провадия, са предоставени 50 комплекта чаршафи и одеяла, а на около 500 евакуирани от община Аврен – сандвичи, вода и завивки.

В Бургас и в Шумен на пострадалите семейства се предоставят минерална вода, дрехи и матраци. Домакинствата са социално слаби, с възрастни хора и многодетни, уточниха от пресцентъра на БЧК.

Днес председателят на БЧК Христо Григоров и генералният директор доц. д-р Красимир Гигов заминават на посещение в засегнатите общини на Североизточна България, за да се запознаят на място с конкретната ситуация и с необходимостта от оказване на помощ.

Благотворителната кампания на БЧК за набиране на средства за пострадали от наводненията продължава. Дарения можете да направите на банковата сметка, обявена на интернет страницата на БЧК, или чрез SMS на кратък номер 1466 за всички мобилни оператори.

Тази сутрин бе обявено бедствено положение в девет общини. Река Тунджа отново преля и заля Елхово, като напомни за тежките наводнения от миналата година. От МОСВ очакват да започне оттичане на реките, като са възможни известни повишения. Това означава, че опасността от внезапни локални разливи все още е налице.

По прогнози на Националния институт по хидрология и метеорология днес до обяд от запад на изток валежите ще спират, най-късно по Черноморието. Сумарните количества валежи за денонощието в Западна България са 1-5 л/кв.м, в Източна - между 5 и 10 л/кв.м, на отделни места в югоизточните райони и до 15 л/кв.м. В сряда само на отделни места ще превали слабо - до 5 л/кв.м. В четвъртък няма да вали.

Остава в сила червен код за Мочурица при Воденичане и Тунджа при Елхово.

В Дунавския басейн нивата на някои реки ще се повишават в долните им течения, вследствие на оттичане. С повишено внимание се следят реките Провадийска и Камчия, както и Тунджа, Марица, Арда, Доспат, Места и Струма.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева вече пътува от Варна към Добрич, където ще участва в заседание на кризисния щаб. Щабът е сформиран заради очакването преливане на язовир Одринци. Язовирът към момента се изпуска контролирано през основния изпускател с около 2,50 м3/сек.

Причините за наводненията са същите като през декември, но вместо солидарни действия, отново има конфликт между управляващи и опозиция. Корнелия Нинова обвини министър Василева в цинизъм.

"Абсолютно неприемливо е изказването на министъра на околната среда и водите – да се свиква с бедствията, защото се дължат на климатични промени. Това е цинично изказване към хората, които пострадаха", заяви Нинова към TV7.

Нинова припомни, че в края на октомври е попитала министър-председателя от трибуната на парламента какво ще се прави със 78 язовира, които са обявени за премахване, 268 – на които не е известен собственикът и редица общински и държавни, които са под занижен контрол.

Според нея основните причини за наводненията са три - безконтролното изсичане на горите, затлачени и неподдържани корита на реките и неуредиците със собствеността на язовирите.

Заради поредните наводнения БСП ще направи предложение за изменения в Закона за водите. От левицата ще искат създаване на единен орган за контрол, тъй като в момента такъв липсва и отговорността се прехвърля между институциите и няма координация между тях. Друго, за което ще настояват от БСП, е увеличение на санкциите за неподдържане на водоеми.

Пред bTV лидерът на АБВ Георги Първанов коментира, че наводненията са следствие от липсата на държавност и независимо от сравнително по-бързата реакция на отделните институции този път, отново липсват мерките за превенция.

Той отправи критика за ликвидацията на ресорното министерство, оглавявано навремето от Емел Етем, и обясни, че за целта не е задължително да има министерство на бедствията и авариите, но е задължително формирането на структура, която да е отговорна за координацията на действията по време на подобни кризи.

Водещи

Най-четени