Страната се съвзема след обилните валежи, но ни чака още дъжд 15.05 | 21:45

В Свищов дъждът отнесе части от улични настилки

От Теодора Кокаланова

"Продължаваме да правим организация за отстраняване на проблемите и за почистване на Свищов след голямото количество дъжд. Ситуацията в града започва да се нормализира. В някои села дъждът отнесе части от улични настилки", съобщи Станислав Благов, кмет на община Свищов.

По думите му около 38 – 40 л. на кв. м. е количеството дъжд, което се е изсипало в Свищов, буквално за около 1 час и е предизвикало много сериозни проблеми. "За щетите, не бих могъл да дам точно остойностяване. Положението беше наистина изключително драматично, защото градът е разположен на 3 тераси и водосборът от дъждовните повърхности е изключително голям при тази ситуация", поясни Благов. 

Кметът отбеляза, че падналото количество дъжд е рекордно, като за 15 години е трето по големина. "Дъждообирните шахти бяха почистени и това допринесе за по-бързото оттичане на водата. Има немалко пасивни свлачища в Свищов и при други ситуации, са предизвиквали срутвания на подпорни стени", заяви Благов. 

Той посочи, че не малка част от мазетата на жителите на града са били пълни с вода. "Тук е мястото да благодаря на служителите на Противопожарната служба, които за пореден път отреагираха изключително адекватно и бяха съпричастни към проблемите на хората", сподели кметът. 

По думите му от поройния дъжд една голяма част от местата, където се правеха ремонти, също са силно увредени и на практика трябва наново да се започнат ремонтните дейности, информира агенция "Фокус". "Има щети и по селскостопанската продукция. Нямаше градушки, но пороят е отнесъл не малка част от земеделските посеви", каза още Благов. 

 

Водещи

Най-четени