Странджа гори! Край Ясна поляна вилнее най-страшният пожар от всички досега 31.08 | 17:09

36 000 дка гори изпепелени в 355 пожара от началото на годината

От iNews.bg

Пожарът, обхванал Сакар планина от вчера по обяд в района на село Българска поляна, е най-големият горски пожар от началото на годината. Огнената стихия наложи евакуация на част от местното население. Борбата с пламъците продължава, обявеното от община Тополовград бедствено положение остава в сила, предаде БГНЕС.

Пътните отсечки Тополовград–Българска поляна и Главан-Голямата звезда са затворени за движение. От Агенцията по горите уточниха, че огънят е погълнал над 8 000 дка горска територия.

Това е най-големият горски пожар от началото на годината, посочиха от агенцията.

Над 60 горски служители от Регионална дирекция по горите – Кърджали и Югоизточно държавно предприятие от вчера гасят пламъците. Засегнати са предимно иглолистни гори като на места пожарът преминава във върхов. По-голямата част от засегната горска територия - около 6500 дка, попада в района на дейност на Държавно горско стопанство – Харманли.

Трима души са задържани по подозрение, че са причинили пожара. Единият от тях е отговорен и за огъня, обхванал село Изворово от миналата седмица.

От началото на годината на територията на страната са избухнали 355 пожара, които са засегнали повече от 36 000 дка горска територия. 10% от пожарите са върхови. Над половината от засегнатата горска площ попада на територията на област Хасково.  

Водещи

Най-четени