Странно: Направиха музей на Ваньо Танов 31.08 | 12:18

Не всичко се знае за генерала

От Цанка Донкова

Музеите – онези места, където хората събират, съхраняват и публично излагат различни предмети и свързана с тях информация, която е важна за обществото. Няма спор, че в тези сгради хората ходят както, за да научат нещо ново, така и за да прекарат свободно време.

Истинска изненада обаче очаква посетителите на село Смоляновци. Местни и туристи там се радват на музей, посветен не на кой да е, а на скандалния бивш-настоящ шеф на агенция "Митници" Ваньо Танов.

През последния месец името му отново нашумя. Президентът категорично заяви, че няма по-достойна кандидатура от таз на Танов, други пък заеха другия полюс като посочиха, че повторното му назначаване повод за нов скандал.

Далеч от политическите вълнения обаче, именно в родното село на генерала са увековечили него и работата му в малка музейна сбирка, съобщава Нова телевизия.

Село Смоляновци, недалеч от Монтана на пръв поглед не се различава по нищо от останалите български села. Разликата обаче има и тя е в местното читалище, където сред бюстовете на Сталин и Георги Димитров и снимките на партизаните се намират и тези на генерал Танов.

В музейната сбирка за Танов, местния краевед Петър Младенов е подредил снимки на генерала от срещите му с негови съученици, изрезки от вестници и кратка автобиография.

Местните също не спират да следят коментират скандалите около Танов.

Затова хората смятат да направят още по-голяма музейна сбирка за съселянина си Танов и му пожелават.

Водещи

Най-четени