Страх ви е от последиците при природните стихии? 17.07 | 13:45

Министър Терзиева предлага създаването на специален фонд за подпомагане с бедствията

От Теодора Кокаланова

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева е категорична, че трябва да има специален фонд, който да бъде разписан ясно и точно и от него да бъдат подпомагани райони, пострадали при природни бедствия. Това заяви тя край Бургас по време на откриването на пътен възел "Българово" на автомагистрала "Тракия".

Стойността му е 2 милиона лева. Терзиева уточни, че трябва да се заделят повече средства предвид природните бедствия и държавата да се включва активно във възстановяването на щетите.

Във връзка с последните поройни дъждове в района на Приморско и Созопол министърът добави, че е предприела мерки и веднага на място са изпратени представители на ВиК-Бургас и Агенция "Пътна  инфраструктура".

Според доклада на комисията разрушенията по пътищата ще ни струват около 3 милиона лева, предаде БТА. Сумата за ВиК съоръженията все още се уточнява. Що се отнася до южния плаж в Приморско, Терзиева уточни, че подобни проблеми има и по Северното Черноморие.

Пясъчната ивица бе почти напълно отнесена от водата при обилните валежи. Плажът е отдаден на концесия. Терзиева добави, че 50% от концесионната такса ежегодно се връща към общините. Министърът отбеляза, че ще изпрати писмо до кмета за пренасочване на тези средства във възстановяването на плажа в Приморско. 

Вчера (16 юли) със заповед на кмета Димитър Германов бе обявено бедствено положение в община Приморско заради падналите валежи през нощта. Реките Ропотамо и Дяволска излязоха от коритата си, а редица пътища в района останаха затворени за движение.

В града бяха наводнени приземните етажи на заведения, магазини и хотели, сградата на общината, детската градина. В три селища – Росен, Ясна Поляна и Веселие – ситуацията стигна кризисно ниво. Най-малко 15 хотела и повече от 20 къщи бяха под вода. Има нанесени много материални щети, но за щастие няма пострадали граждани от природната стихия. 

Водещи