Страх ни е да ни анкетират 12.04 | 18:12

Хората отказват да участват в социологически проучвания

От Кремена Бедерева

Увеличава се броят на хората, които се страхуват да участват в социологически проучвания, смята социологът Михаил Мирчев, председател на българска социологическа асоциация.

Пред журналисти в Кърджали той посочи, че през 2009 г. процентът е бил между 5 и 7. Към днешна дата между 15 и 20 на сто от запитаните се притеснявали да отговарят на въпросите на социолозите и най-вероятно не казвали истинското си мнение, информира БТА.

Пет на сто от хората отказвали да участват в социологически проучвания. Като причина за страха на българите да отговарят или да не са честни в отговорите си, социологът изтъкна "репресивната среда", в която живеем - "страха от работодател, икономически, криминален, административен рекет", посочи проф. Мирчев.

Според него 15% от избирателите в България не искат да гласуват за старите партии. Ако отидат до урните те щели да подкрепят малки партии, които до сега не са влизали в парламента или т.нар. граждански партии.

Социологът определи като ранни направените през март социологически изследвания, заради динамичните събития и падането на правителството.

"Хората бяха объркани и им трябваше време, за да решат."

Водещи