Страхил Ангелов: Купих си сладкиш в Дамаск, не ми беше нужна бронежилетка 24.01 | 15:03

Депутатът нападна българската църква, че не подпомага християните в Сирия

От Ивелина Георгиева

Депутатът от БСП Страхил Ангелов, който нашумя с посещението си в Сирия, обяви, че няма намерение да подава оставка от поста председател на групата за приятелство с арабската страна. Подобен призив бе отправен от министъра на външните работи Кристиан Вигенин след избухналия скандал вследствие на визитата на народния представител, която се оказа, че не е съгласувана с парламентарната група на "Коалиция за България" и с ръководството на Народното събрание.

"Не съм се виждал с външния министър. Министърът да ми иска оставката? Искал ли ми я е? Той не е народен представител. Учуден съм", зачуди се Страхил Ангелов. Следващия вторник депутатът ще бъде разпитан от колегите си в парламентарната група за посещението си в страната на Башар Асад.

Ангелов подчерта, че не съжалява за пътуването си до Сирия. Той коментира: "Защо да съжалявам? Само в България има коментари, никъде другаде не съм видял нещо по този въпрос. Няма нищо лошо да се посети тази държава." Според него така може да се формира позиция за това, което се случва в държавата, и което в дългосрочен план ще има голямо влияние върху България. 

Политическите теми не са били предмет на разговор по време на срещите му. Посещението в Сирия му е струвало около 1000 евро, а причината за пътуването му дотам е председателството му на групата за приятелство със Сирия.

По думите на Ангелов уставът на БСП не предвижда наказания за подобни посещения. Според него България не е в крак с времето по отношение на Сирия и региона, а ситуацията там е тревожна.

Ангелов сподели, че се е срещнал и с патриарха на Сирия, тъй като там живеят милион и половина православни християни. В тази връзка той попита Българската православна църква защо е единствената, която не е изпратила и един портокал като хуманитарна помощ.

"Това няма нищо общо с никакъв режим. Християните воюват на страната на Асад, те имаха отговорност да бъдат опозиция на Асад, но сега вече преминаха на негова страна. Асад си е проблем на сирийския народ. Аз подкрепям Орешарски. Аз също считам, че Асад ще трябва да се оттегли на този етап и да се възстанови сигурността в региона", коментира политикът.

На въпрос, защо не е поканил със себе си и други депутати от групата за приятелство със Сирия, Ангелов отговори, че не е искал да ангажира Народното събрание и българските институции.

"Не трябва да се спекулира с подкрепа за режима. Да, ще му се наложи на Асад да се оттегли, за да има мир. Всички искаме мир. Ние в нашата партия, и особено в моето семейство, нямаме традиция да подкрепяме да се убиват хора за петрол и за пари", смята народният представител. 

Той отрече да са били обсъждани и сделки с правителството на Сирия, като подчерта, че "ситуацията на тази страна не е добра. Аз не съм лешояд, да отида в такъв момент и да говоря за сделки", коментира още Ангелов.

Депутатът не е изпитал страх от военната обстановка в страната. Той разказа за премеждията си така: "Там се стреля непрекъснато, да. Не ме беше страх. Има два квартала в Дамаск, където от време на време има бомби. Пазарувам си от магазините в Дамаск. Купих си някакъв сладкиш, не ми беше нужна бронежилетка", отбеляза той.

Страхил Ангелов коментира ситуацията в БСП и появата на проекта АБВ, като заяви, че е длъжен да се съобразява с партийната организация, която го е излъчила, и трябва да направят всичко възможно партията да се представи на предстоящите избори достойно. 

Относно АБВ Ангелов каза, че Георги Първанов е негов приятел и в чисто личностен план няма никакви намерения да си разваля отношенията с него и с много други хора. 

"Така не се прави. Аз съм член на БСП и в една такава ситуация винаги ще застана на страната на партията. Аз съм скептичен, че в структурата на БСП в Ковачевци ще вземат решение за отстраняването на Георги Първанов", коментира Страхил Ангелов. 

Той заяви готовност да участва и във визита до Украйна, ако председателят на групата за приятелство с Украйна поеме такава инициатива. Относно предложението му, което съвпада с това на ГЕРБ, гласуването да стане задължително, депутатът посочи, че няма да търси контакт с опозицията и сам ще внесе законопроекта си. "Аз ще си го вкарам това предложение, те да подкрепят каквото си искат", коментира той.

Водещи

Най-четени