Страхил Ангелов: Прокуратурата трябва да се заеме с темата за майчиния език 19.02 | 10:12

Народното събрание не може да бъде съдник, смята депутатът от Коалиция за България

От Ивелина Георгиева

Темата за предизборната агитация на майчин език трябва да приключи, в противен случай парламентът няма да може да продължи нормално работата си. Това заяви депутатът от Коалиция за България Страхил Ангелов в ефира на TV7.

Според него няма причина за извънредно заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента, нито има данни за извънредна ситуация.  След като БСП, "Атака" и ГЕРБ, с малки изключения, гласуваха против предложението на ДПС агитацията на майчин език да бъде разрешена в новия Изборен кодекс, няма какво повече да се дискутира, категоричен е той.

По думите му не е нормално две партии, които подкрепят едно правителство, да решават в последния момент изборни въпроси, като езика на предизборната агитация, уседналостта и преференциалния вот.

Относно осъдителните декларации за изказването на депутата от ДПС Хюсеин Хафъзов, които народните представители ще обсъждат днес, Ангелов смята, че Народното събрание не може да бъде съдник и прокуратурата е тази, която трябва да се заеме със случая.

Депутатът е на мнение, че подобни дебати са неуместни, особено в днешния ден – 19 февруари, в който почитаме паметта на Апостола на свободата Васил Левски.

В петък (14 февруари) депутатите обсъдиха предложението на ДПС за предизборна агитация на майчин език, което бе отхвърлено от ПГ на ГЕРБ, БСП и Атака. Дебатът предизвика бурно напрежение в пленарна зала, особено след изказването на депутата от ДПС Хюсеин Хафъзов, което провокира народните представители от ГЕРБ и "Атака" да напуснат пленарното заседание.

Водещи

Най-четени