Страхът от епидемия в Мизия става все по-сероизен 10.08 | 14:55

Епидемиологичната обстановка е под контрол, твърдят от БЧК

От Христина Рафаилова

Информацията дали Мизия е пред прага на епидемия след наводненията започва да става все по-противоречива.

Според БЧК  епидемиологичната обстановка  там е под контрол. Ясен Сливенски, шеф Дирекция "Мениджмънт по бедствията”  заяви пред агенция "Фокус", че при всяко едно бедствие има опасност от поява на епидемия. Регионалната здравна инспекция обаче предприемала мерки ежедневно това да не се случи. 

Репортаж на bTV обаче показа по - различна картина от улиците на ударения от водната стихия град. От  него става ясно, че  трупове на мъртви животни стоят неприбрани по улиците.  Разлагащо се месо, които преди наводнението е било във фризерите на хората, сега плуват по все още неотводнените места. 

Някои къщи все още са пълни с вода. В тях не може да се влезе, а там има тела на животни. В едната къща има  над 40 умрели заека, но в момента могат да бъдат извадени само с лодка.

Оказа се, че само една ГАЗ-ка и четирима служители на общината в Мизия се занимават с най - тежката и неприятна работа – извозването на мъртвите животни.

Спешно се търсят фирми производители на дезинфектанти с молба да направят дарения на града. Препаратите вече са на привършване, алармират и от БЧК 

Сливенски информира, че някои от жителите вече се връщат по домовете си.  Той добави, че психолози на БЧК обикалят по улици и се срещат с хората, а също така такъв екип има и на ВМА, чиито обособен кабинет се намира в детската градина на Мизия.

Водещи

Най-четени