Стреляме по американски F-15 с руски ракети. Наужким 06.06 | 16:51

По време на учението „Тракийски орел 2016” родните зенитно-ракетни войски ще тренират сваляне на изтребители

От iNews.bg

Българските зенитно-ракетни войски ще тренират свалянето на американски изтребители с руски системи за ПВО. Това ще се случва в рамките на съвместното учение "Тракийски орел 2016”, което започва днес. Зенитно-ракетните ни комплекси ще отработват прикритие на стратегически обекти от критичната инфраструктура на страната ни. ЗРК "Нева” и "Куб”, ще "воюват” срещу американските изтребители F-15, както и срещу нашите МиГ-29 и щурмовиците ни Су-25.

Изнасянето на зенитно-ракетните комплекси от пунктовете за постоянна дислокация, развръщането им на полеви позиции и тежките атмосферни условия на полигона дават възможност на разчетите да тренират в среда, максимално близка до реалните бойни действия, предаде БГНЕС.

В рамките на откриването на учениетоачалникът на отбраната генерал Константин Попов инспектира реда и организацията за провеждането на полетите на съвместната българо-американска подготовка в авиобазата в Граф Игнатиево. Заместник-командирът на базата полковник Димитър Петров и командирът на американската ескадрила подполковник Дейвид Халакун запознаха генерал Попов с целите на съвместната подготовка и с изпълнението на задачите до момента.

В рамките на посещението си в Граф Игнатиево началникът на отбраната, който повече от 30 години е старши инспектор оценител във ВВС, извърши контролна проверка на майор Иларион Иларионов по време на полет със самолет МиГ-29. Двамата пилоти изпълниха полет по прибори на средна височина и полет в зона по дублиращи прибори (аварийни процедури), в съответствие с изпълнението на програмата за подготовка на мисии, съобщиха от военното ни министрство.

В "Тракийски орел – 2016 г." участват осем изтребителя F-15 от състава на 104-то Авиационно крило на Националната гвардия на щата Масачузетс. От българска страна в съвместната подготовка участват самолети МиГ-29, Су-25, L-39ZA, C-27J "Spartan”, вертолети AS 532 AL "Cougar”, Ми-24, Ми-17 и формирования от Зенитно-ракетни войски. Тренировката ще продължи до 30 юни, съгласно Плана за подготовка на Военновъздушните сили за 2016 г.

Водещи

Най-четени