Стремежът за живот в големия град се превръща в отживелица 06.07 | 13:20

Младежи се ориентират към селските райони

От Теодора Кокаланова

Проект на читалище "Просвета-1931" в габровското село Новаковци и общинската администрация ще привлича младежи към идеята за съхраняване на традициите, ценностите и обичаите, характерни за българското село.

Проектът е под наслов "Приеми ме на село" и е финансиран с 5680 лева по програмата за "Култура на общината", съобщиха от читалището в село Новаковци. Идеята на новото проектно предложение, финансирано от общината, е да се създаде мрежа от приемни села в страната.

За целта ще се привличат младежи, които имат интерес към живота на село и към съхраняване на традициите в малките български населени места. Новият проект надгражда създаденото през септември 2013 г. в Новаковци първо в страната приемно село, където на млади хора от Габрово им се предостави възможност да се запознаят с традициите на балканското село и да се включат в живота на жителите там.

Проектът ще продължи обхвата на първоначалната инициатива и ще привлече за участие нови четири села - дряновското Царева ливада, севлиевското Богатово, троянското Гумощник и плевенското Байкал. Общата стойност на проекта е 7300 лева, а инициативата ще се координира от габровските села Новаковци и Стоевци и от общината в Габрово, предаде БТА. 

Водещи

Най-четени