Строителят на Плевнелиев фалира 22.02 | 17:34

Строителната компания на Марин Гинчев построи къщата му в „Резиденшъл парк“

От iNews.bg

Данъчната служба във Велико Търново разпродава имуществото на фирмата на предприемача Марин Гинчев, известен като строителят на президента Росен Плевнелиев. Строителната компания на Гинчев "Матеко" АД построи къщата на държавния глава в столичния квартал "Резиденшъл парк".

От НАП в старата столица се надяват да намерят купувачи, които са готови да броят поне половин милион лева за имуществото на Гинчев, пише bpost.bg.

"Матеко" АД се прочу, след като стана ясно, че строи дома на Плевнелиев в "Резиденшъл парк”. Фирмата вдигна някои от най-големите хипермаркети в страната. Последният обект, по който тя работи, но не довърши, беше футболният стадион на "Лудогорец" в Разград. Точно тогава Марин Гинчев фалира, а съдът обяви фирмата му в несъстоятелност.

Според документацията НАП продава общо 66 самосвала, багери, леки автомобили, специализирана строителна техника и оборудване. Търгът с тайно наддаване е насрочен за 5 март в данъчната служба във Велико Търново. Началната тръжна цена на цялото имущество на Марин Гинчев е 474 112 лева. Най-скъпо се продава камион "Мерцедес 25.43”, чиято начална тръжна цена е 124 880 лв. Колесен трактор автобагер "Коматцу WB97S-2” е обявен за 47 360 лв. За самосвалите "Камаз 6520” се искат по 36 800 лв.

Финансовите неволи на "Матеко" АД започнаха през 2011 г. Тогава фирмата закъса с плащанията към банки, търговски партньори, подизпълнители. Двете банки – кредитори заведоха общо дело с искане за откриване на производство по несъстоятелност. Веднага след това работниците на "Матеко” започнаха масово да напускат заради неизплатени заплати и да се регистрират на трудовата борса в Горна Оряховица.

Водещи