Строителят поема сметката за наводненото Околовръстно 08.12 | 12:01

За причинител на щетите обаче официално бяха признати „баровските“ квартали

От Георги Георгиев

Фирмата строител на софийския Околовръстен път "Главболгарстрой" ще възстанови разрушенията, причинени от дъждовете миналата седмица, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев пред журналисти.

Днес той откри в София конференция на тема "Съвместна европейска инициатива за устойчиви инвестиции в градските райони" JESSICA.

За дългосрочното разрешаване на проблема е създадена работна група, която предлага изграждането на баластроуловители по Драгалевската река и бетониране на от коритото ѝ, заяви още министърът.

Той посочи причината за наводнението в липсата на канализация в Бояна, Драгалевци и Симеоново, и изхвърлянето на строителни и други отпадъци в коритата на реките.

"От 2000 г. в района се строят масово огромни къщи без канализация. Покривите на тези къщи са най-големият ускорител на дъждовната вода, която тръгва по улиците и деретата, влачи отпадъците от коритата на реките и ги докарва до най-ниската точка в района - именно Околовръстното шосе", каза Плевнелиев.

"Докато най-богатите хора на България, които живеят там, не си купуват контейнери за строителните отпадъци, ситуацията няма да се подобри", подчерта още министърът.

Според него проектът за изграждането на пътя е коректен, а отточният канал е с необходимата широчина от 2,5 м.

Водещи

Най-четени