Строй се, преброй се – първолаците ще спазват занапред строга дисциплина 26.08 | 08:51

Малките да си лягат най-късно в 21 часа, препоръчват от образователното министерство

От iNews.bg

Първолаците у нас ще трябва да спазват занапред строен режим, за да са свежи и да се справят с предизвикателствата в училище. 

Асоциация "Родители" и образователното министерство са се заели със задачата да помогнат на майките и татковците, за чиито деца на 15 септември ще бие първият звънец. Те са разработили специално помагало за учениците в първи клас.

Сред едно от най-важните правила, записани в книжката, е ранното лягане на децата. Според съветите в наръчника малките не трябва да си лягат по-късно от 21 часа, пише в. "Монитор". 

"Ранното лягане на децата е проблем, за който споделят много родители. То обаче е много важно за първокласниците, които в момента израстват физически и интелектуално. Затова е добре родителите да намерят ненасилствен начин да научат децата си да си лягат в 21 ч.", коментира председателката на Асоциация "Родители" Цвета Брестничка.

Всеки родител, който иска да получи помощ за отглеждане на първолак, може да заяви желание да получи помагалото. За целта са отпечатани 35 000 бройки. 

Майките и татковците са се заели и с тежката задача да "олекотят" раниците на учениците, които може да достигнат до 10 кг. На местата, където школата нямат възможност да осигурят шкафчета, в които първокласниците да държат втори чифт учебници, родителите са изработили такива.

Семействата осигурявали и диспенсъри в класните стаи, за да не мъкнат децата им тежки бутилки с минерална вода, които качват допълнително теглото на ученическата чанта. Екипът за физическо също е препоръчително да остава в училище.

В наръчника е записано още, че раницата трябва да е в ярък цвят, висока не повече от 30-40 см.

Водещи